16 Σεπ 2023

Τόσο η αισθητηριακή και η γνωστική διέγερση όσο και η αναγκαστική σωματική άσκηση στα ταξίδια, είναι σημαντικοί παράγοντες για την ψυχική μας υγεία.
Τα ταξίδια για διακοπές συμβάλλουν στην ευημερία μας, επειδή έχουμε την ευκαιρία να απομακρυνθούμε από το εργασιακό μας περιβάλλον, να βιώσουμε πρωτόγνωρες εμπειρίες αλλά και γιατί μας δίνουν μια αίσθηση ελέγχου στη ζωή μας. Συχνά μας βοηθούν όταν υποφέρουμε από αϋπνία, αφού ακόμη και μια απόδραση μόνο για ένα Σαββατοκύριακο μπορεί να μας χαλαρώσει αρκετά, ώστε να μπορέσουμε να κοιμηθούμε και να αισθανόμαστε ξεκούραστοι όταν θα ξυπνήσουμε. Τα ταξίδια βελτιώνουν τη διάθεσή μας και μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η προσμονή και ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού είναι εξίσου σημαντικά, αν όχι καλύτερα, με το ίδιο το ταξίδι.

Οφέλη των ταξιδιών για τον εγκέφαλο

1. Αλλαγή οπτικής.

Το να ζούμε σε μια ξένη χώρα έστω και για λίγες μόνο μέρες, σημαίνει ότι βγαίνουμε έξω από την περιοχή ασφαλείας μας. Όταν απολαμβάνουμε την αλληλεπίδραση με κάποιον τόπο για πρώτη μας φορά, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει ντοπαμίνη, οπότε αισθανόμαστε καλά και δίνουμε περισσότερη προσοχή στις πληροφορίες που ακούμε. Εξάλλου, όταν ταξιδεύουμε, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συναντήσουμε ανθρώπους με διαφορετικές πεποιθήσεις και απόψεις από τις δικές μας και ίσως να αμφισβητήσουμε πολλά από τα δεδομένα της καθημερινής ζωής στο σπίτι ή στη δουλειά μας ή και να αλλάξουμε ή έστω να τροποποιήσουμε τα υπάρχοντα μοτίβα σκέψης και συμπεριφοράς μας. Τα ταξίδια μερικές φορές μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε πόσο τυχεροί είμαστε και ενδεχομένως να νιώσουμε ακόμη και ευγνωμοσύνη.

2. Διευρύνουμε το λεξιλόγιό μας

Ταξιδεύοντας σε μια χώρα όπου δεν μιλάμε την τοπικη γλώσσα, πολύ γρήγορα πρέπει να μάθουμε προτάσεις και φράσεις που θα μας επιτρέψουν να επικοινωνήσουμε και να μετακινηθούμε, κάτι που μας δίνει ικανοποίηση. Σύμφωνα με τις έρευνες, η εκμάθηση ξένων γλωσσών μπορεί να βελτιώσει τη γενική νοημοσύνη, τις αναγνωστικές ικανότητες και τη μνήμη μας. Επίσης, κάθε νέα λέξη που μαθαίνουμε, ξεκλειδώνει τη δυνατότητα να μιλήσουμε σε μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων και να κατανοήσουμε ακόμη πιο λεπτές αποχρώσεις της κουλτούρας τους.

3. Βελτίωση «γνωστικής ευελιξίας» και αυτοπεποίθησης.

Η ποικιλομορφία και οι προκλήσεις που συναντάμε ταξιδεύοντας, κρατούν τον εγκέφαλό μας ενεργοποιημένο. Οι συνάψεις που δημιουργούνται από ένα νέο, περίπλοκο ή και δύσκολο περιβάλλον, αυξάνουν την ικανότητα του εγκεφάλου όσον αφορά την επίλυση προβλημάτων. Κάθε πρόβλημα που λύνουμε —είτε είναι ο επιτυχής εντοπισμός του ξενοδοχείου είτε η οργάνωση μιας διαδρομής, η υπερβολική ζέστη ή τα γλωσσικά εμπόδια — οικοδομεί την αυτοπεποίθησή μας και λειτουργεί ωφέλιμα για τον εγκέφαλό μας, σα να λύνουμε μαθηματικά προβλήματα ή σταυρόλεξα.

4. Ανάπτυξη δημιουργικότητας.

Όταν ταξιδεύουμε, η επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, γλώσσες και διάφορα είδη φαγητού και μουσικής, μπορούν να μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την φαντασία μας. Μας δίνουν κίνητρο και έμπνευση ανοίγοντάς μας νέα μονοπάτια εξερεύνησης και δημιουργικότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μειωμένο άγχος και το συναίσθημα ευημερίας μετά από διακοπές συνήθως διαρκούν λιγότερο από ένα μήνα. Φυσικά, τα οφέλη είναι περισσότερα αν έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε σε νέα μέρη πολλές φορές το χρόνο. Τα οφέλη όμως απο τα ταξίδια για την ψυχική μας υγεία, έχουν κι αυτά κάποιο όριο. Εάν αισθάνεστε άγχος ή κατάθλιψη, ίσως χρειάζεστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ώστε να δουλέψετε θέματα από το παρελθόν που σας προκαλούν δυσκολίες και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας.

Πηγές

https://www.leehealth.org/health-and-wellness/healthy-news-blog/mental-health/the-mental-health-benefits-of-traveling
https://www.workaway.info/en/stories/5-fascinating-things-travel-brain
https://www.lonelyplanet.com/articles/benefits-of-travel-mental-health