Τα συναισθήματα μας ενημερώνουν για το κατά πόσο ικανοποιούνται οι ανάγκες του οργανισμού μας. Η κατάθλιψη μας ειδοποιεί πως οι ανάγκες μας δεν καλύπτονται και μας κινητοποιεί προς την αλλαγή. Με απλά λόγια, η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση έντονης κι επίμονης θλίψης.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης επηρεάζουν τις νοητικές, συναισθηματικές αλλά και σωματικές λειτουργίες του ανθρώπου. Η μόνιμη απουσία του συναισθήματος της χαράς, η επίμονη αίσθηση κενού, η ντροπή, η απελπισία, ο θυμός είναι βασικά χαρακτηριστικά της κατάθλιψης.

Η απαισιόδοξη αυτή οπτική επηρεάζει όλη την ζωή του ατόμου. Κατακλύζεται από σκέψεις αρνητικές για τον εαυτό του, τον κόσμο και το μέλλον. Αποφεύγει τις κοινωνικές συνευρέσεις και δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις, αναβάλει δραστηριότητες και δυσκολεύεται να εργαστεί. Αυτή η γενικευμένη απώλεια ενέργειας και ζωτικότητας του δίνει μια αίσθηση απάθειας.

Όταν η κατάθλιψη φτάσει σε ακραία επίπεδα, εμφανίζονται σκέψεις αυτοκτονίας. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη τείνουν να έχουν δυσκολία με τον ύπνο, δυσκολία στην συγκέντρωση και απώλεια όρεξης ή υπερφαγία.

Η κατάθλιψη μπορεί να πάρει πολλές εκφάνσεις και διαφορετική ένταση. Οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν επιλόχειο κατάθλιψη συνήθως μετά την πρώτη εβδομάδα της γέννησης  του παιδιού.

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη είναι η υπαρξιακή κρίση. Όταν χάνουμε τον σκοπό, το νόημα της ζωής  και αναδύονται ερωτήματα σχετικά με τον θάνατο, την ελευθερία, την μοναξιά και το νόημα της ζωής, περνάμε μια βαθιά υπαρξιακή κρίση. Πρόκειται για κρίσεις που εμφανίζονται συνήθως σε μεταβατικές περιόδους της ζωής.

Κατάθλιψη