Στις ομάδες προσωπικής ανάπτυξης προσωποκεντρικής κατεύθυνσης ο συντονιστής έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην θεραπευτική δύναμη της ομάδας και στην διαδικασία της, είναι επομένως περισσότερο διευκολυντικός παρά κατευθυντικός και αποφεύγει τις ερμηνείες.

Κάθε ομάδα έχει την δική της μοναδική κουλτούρα και αναπτύσσει μια δυναμική που είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των μερών της. Μέσα σε ένα ασφαλές κλίμα που χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση και αποδοχή, τα μέλη της ομάδας εκφράζονται αυθεντικά, δίνουν και λαμβάνουν ανατροφοδότηση ο ένας από τον άλλο και από όλη την ομάδα.

Οι ομάδες προσωπικής ανάπτυξης (group therapy) παρουσιάζουν αρκετές διαφορές σε σχέση με την ατομική συνεδρία ψυχοθεραπείας. Στις ομάδες συχνά ο θεραπευόμενος δεν έχει αρκετό χρόνο ώστε να αναλύσει όλα όσα τον προβληματίζουν μέσα στις λίγες ώρες που είναι διαθέσιμες. Είναι μάλιστα πολύ σημαντικό να εκπαιδευτεί στο να διεκδικεί τον χώρο και τον χρόνο που του αναλογεί.

Από την άλλη η ομάδα έχει έναν πλούτο και μια δυναμική που βοηθούν σημαντικά στην προσωπική ανάπτυξη: το κάθε μέλος σχετίζεται με το κάθε άλλο μέλος σε ατομικό επίπεδο αλλά και με την ομάδα στο σύνολό της ως μια ξεχωριστή οντότητα. Έρχεται επίσης σε επαφή με άτομα που διαφορετικά δεν θα επέλεγε ίσως ποτέ να συναναστραφεί και που μπορεί να του θυμίζουν οικεία πρόσωπα. Ευαισθητοποιείται απέναντι στον πόνο του Άλλου και δίνει ίσως στα προσωπικά του ζητήματα μια πιο σωστή διάσταση.

Η ομάδα προσωπικής ανάπτυξης είναι ένας ασφαλής μικρόκοσμος της κοινωνίας όπου ο θεραπευόμενος ασκείται στο να «συναντά» τον άλλο, να συνεργάζεται αλλά και να συγκρούεται.

Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες λειτουργίας με την on site ομάδα: εχεμύθεια, παρουσία, σχέσεις με τα άλλα μέλη και σεβασμός στην διαφορετικότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Στην online ψυχοθεραπεία, οι θεραπευτές δεν ελέγχουν το περιβάλλον από το οποίο συνδέονται τα μέλη της ομάδας. Για αυτό και ζητάμε από τα μέλη της ομάδας να συνδεθούν από ένα ήσυχο δωμάτιο, χωρίς διακοπές, από όπου θα μπορεί να εξασφαλιστεί η ιδιωτικότητά τους. Κατά συνέπεια, τα ίδια τα μέλη της ομάδας φέρουν ευθύνη για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.

Στο διαδίκτυο, το μέρος του σώματός μας που φαίνεται πιο καθαρά είναι το πρόσωπο, το οποίο φαίνεται ακόμη καλύτερα από όσο στις δια ζώσης συναντήσεις.

Το σώμα, μολονότι δεν φαίνεται ολόκληρο στην οθόνη, ακόμη και στην online ψυχοθεραπεία εξακολουθούμε να το νιώθουμε και να έχουμε σωματικές αισθήσεις, τις οποίες και καλούμαστε να περιγράψουμε.

Μερικές φορές, είναι δύσκολο να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι όταν επικοινωνούμε στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πάρα πολλοί περισπασμοί και η οθόνη ενδέχεται να μειώσει την παρουσία των μελών της ομάδας. Οι συμμετέχοντες, ονοματίζοντας τα συναισθήματα  προς τα μέλη της ομάδας και την ίδια την ομάδα ως όλον στο εδώ και τώρα, δημιουργούν μια αισθητή παρουσία στο διαδίκτυο.

Ποιός μπορεί να ωφεληθεί από την online ψυχοθεραπεία;

  • Όσοι θέλουν να εξοικονομήσουν χρόνο από τις μετακινήσεις. Με την ψυχοθεραπεία online, μπορείτε να συμμετάσχετε στην Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης  από την άνεση του σπιτιού σας ή από τον χώρο εργασίας σας, εφόσον μπορείτε να διασφαλίσετε δύο ώρες ησυχίας και απομόνωσης.
  • Όσοι λόγω κινητικής δυσκολίας ή σωματικής αναπηρίας δεν είναι εύκολο να βγουν από το σπίτι τους.
  • Όσοι ταξιδεύουν συχνά λόγω εργασίας και αδυνατούν να πηγαίνουν στο γραφείο του ψυχοθεραπευτή σε τακτική βάση για τις συνεδρίες.
  • Οι Έλληνες του εξωτερικού που προτιμούν να λαμβάνουν θεραπεία στην μητρική τους γλώσσα.
  • Όσοι ζουν σε μικρές επαρχιακές πόλεις ή χωριά και για λόγους ιδιωτικότητας προτιμούν μια ψυχοθεραπεύτρια μακριά από την περιοχή τους.