08 Ιαν 2019
η μαγεία της εσωστρέφειας

Δεν είμαστε απαραίτητα ντροπαλοί ούτε σνομπ εμείς οι εσωστρεφείς. Δεν αντέχουμε την συνεχή αλληλεπίδραση γιατί την αισθανόμαστε πιο έντονα από τους άλλους ανθρώπους.


Όταν λέω πως είμαι introvert κανείς δεν με πιστεύει. Είναι αλήθεια πως είμαι καλή στην κοινωνική δικτύωση κι ας νιώθω ντροπαλή. Το να είσαι όμως εσωστρεφής είναι κάτι πιο βαθύ. Ή μάλλον έχει να κάνει ξεκάθαρα με το βάθος με το οποίο σχετίζεσαι, με τους άλλους αλλά και με εσένα τον ίδιο.

Λένε πως οι εσωστρεφείς είναι και πολύ ενσυναισθητικοί. Αυτός ο συσχετισμός, αν όχι αιτιακή σχέση, εξηγεί ίσως και την επείγουσα ανάγκη μας για μοναχικότητα. Εμείς οι εσωστρεφείς βιώνουμε τα πάντα πιο έντονα, έχουμε τόσο οξυμένες τις αισθήσεις μας, που τα εξωτερικά ερεθίσματα και η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους μας εξαντλούν.

Οι όροι εσωστρέφεια και εξωστρέφεια διαδόθηκαν αρχικά από τον Carl Jung, ενώ αργότερα έγιναν κεντρικές και σε θεωρίες χαρακτηριστικών όπως το μοντέλο των πέντε παραγόντων ή το τεστ προσωπικότητας Μάγιερς- Μπριγκς. Η αλήθεια είναι πως είναι ένα καθοριστικό για την ζωή μας χαρακτηριστικό. Μολονότι όλοι έχουμε στοιχεία τόσο εσωστρέφειας όσο και εξωστρέφειας, οι περισσότεροι τείνουμε περισσότερο προς τη μία ή την άλλη κατηγορία.

Βάθος, βάθος, βάθος

Εμείς οι εσωστρεφείς δεν έχουμε πολλούς φίλους αλλά λίγους και καλούς. Είναι δύσκολο να μας προσεγγίσει κάποιος και συχνά αποπνέουμε μια αίσθηση μυστηρίου γιατί είμαστε κλεισμένοι στον κόσμο μας. Είμαστε όμως και εκλεκτικοί. Σαν ένα ανάποδο χωνί, όπως είπε χαρακτηριστικά μια φίλη μου, δεν αφήνουμε περιθώρια να μας προσεγγίσει εύκολα ο κόσμος, παρά μόνο αυτοί οι λίγοι με τους οποίους διαισθανόμαστε ότι μπορεί να αποκτήσουμε μια σχέση βάθους. Τότε και μόνο τότε ανοιγόμαστε αλλά χωρίς περιορισμούς πλέον.

Αναζητάμε όμως το βάθος και στη σχέση με τον εαυτό μας. Χρειαζόμαστε πολύ χρόνο μόνοι μας, όχι μόνο γιατί στραγγίζουμε εύκολα από τις κοινωνικές συναναστροφές. Χρειαζόμαστε άπλετο χρόνο για ενδοσκόπηση, για να αφουγκραστούμε τα θέλω μας, να διαλογιστούμε, να διαβάσουμε, να γράψουμε, να δημιουργήσουμε, να συλλογιστούμε. Για εμάς μια ήσυχη βραδιά με το βιβλίο μας ή ένα δείπνο με τον εαυτό μας με μια ζεστή σούπα κι ένα ποτήρι κρασί, είναι ο απόλυτος παράδεισος.

Η απόλαυση του να είσαι εσωστρεφής

Περνάμε πολύ χρόνο με τον εαυτό μας και διαθέτουμε άπειρους πόρους για αυτοφροντίδα και προσωπική ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, μας είναι πολύ εύκολο να εστιάσουμε στο εδώ και στο τώρα, στις λεπτομέρειες αλλά και στην ανάλυση του εαυτού μας. Έχουμε αρκετή επίγνωση και εναισθησία γιατί μας απασχολούν έντονα ακόμη και οι πιο λεπτές αποχρώσεις όσων συμβαίνουν μέσα μας.

Γενικά είμαστε άνθρωποι που εστιάζουμε και επενδύουμε στις σχέσεις μας. Δεν είμαστε η ψυχή της παρέας ούτε επινοητικοί με το χιούμορ, είμαστε όμως οι πιο πιστοί φίλοι. Όταν σχετιστούμε με κάποιον συνδεόμαστε πραγματικά από καρδιάς και η σύνδεση αυτή έχει τόσο βάθος που μοιάζει μαγική. Εμάς τους εσωστρεφείς η στενή σχέση μας θρέφει.

Δύσκολοι καιροί για εσωστρεφείς

Επειδή ακριβώς κουραζόμαστε απίστευτα με τις μεγάλες παρέες και τις κοινωνικές εκδηλώσεις, συχνά βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να χρειάζεται να απολογηθούμε για την ιδιοσυγκρασία μας.

Είναι δύσκολο να εξηγήσεις στους περισσότερους ανθρώπους πως δεν απολαμβάνεις τα πάρτυ, τις συναυλίες, τους γάμους, τις κοσμικές συγκεντρώσεις και πως δεν έχεις μαζί τους κάτι προσωπικό που δεν αποδέχεσαι την πρόσκλησή τους.

Είναι δύσκολο να εξηγήσεις πόσο σε κουράζει η ατμόσφαιρα του γυμναστηρίου ή η σαββατιάτικη έξοδος. Είναι αλλόκοτο κι αμήχανο να νιώθεις σαν το ψάρι έξω από το νερό, εκεί όπου όλοι διασκεδάσουν. Και πώς να εξηγήσεις τη λαχτάρα σου να ταξιδέψεις μόνος, να περπατήσεις στη φύση ή να απολαύσεις μια ταινία κάτω από το πάπλωμα στο σπίτι;

Είναι δύσκολο να εξηγήσεις πως αγαπάς τα social media γιατί σου επιτρέπουν να είσαι σε αλληλεπίδραση με κόσμο χωρίς να τον αφήνεις να μπαίνει στη ζωή σου. Είναι δύσκολο να εξηγήσεις πως σου είναι πολύ πιο ευχάριστο και εύκολο να γράφεις από το να μιλάς στο τηλέφωνο.

Δεν είμαστε απαραίτητα ντροπαλοί ούτε σνομπ εμείς οι εσωστρεφείς. Δεν αντέχουμε την συνεχή αλληλεπίδραση γιατί την αισθανόμαστε πιο έντονα από τους άλλους ανθρώπους. Είναι ευχή και κατάρα να είσαι εσωστρεφής. Πληρώνουμε συχνά το κόστος με πολλή μοναξιά γιατί δεν μας είναι εύκολο να συντονιστούμε με τους περισσότερους ανθρώπους. Όταν όμως σχετιστούμε, οι σχέσεις μας είναι ουσιαστικές και αυθεντικές.