16 Οκτ 2018
Πώς θα βρω τον επαγγελματία που μου ταιριάζει;

Υπάρχουν κάποια αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να λάβουμε υπόψιν όπως την προσέγγιση του θεραπευτή και την εξειδίκευσή του.

Όλοι οι θεραπευτές δεν ακολουθούν την ίδια προσέγγιση. Άλλες σχολές εστιάζουν περισσότερο στο τραύμα και στην ερμηνεία όπως οι ψυχοδυναμικές, άλλες εστιάζουν στις δυναμικές της οικογένειας ως συστήματος οι λεγόμενες συστημικές, άλλες, οι λεγόμενες ανθρωπιστικές (προσωποκεντρική, gestalt, υπαρξιακή) εστιάζουν στην υποκειμενική πραγματικότητα του θεραπευόμενου. Υπάρχουν αμέτρητες σχολές ψυχοθεραπείας.

Επιπλέον, ο κάθε επαγγελματίας έχει κάποιον ή κάποιους τομείς εξειδίκευσης όπως πχ εξαρτήσεις, πένθος ή απώλεια, συμβουλευτική γονέων lgbt κοινότητα κλπ. Η εξειδίκευση αυτή προκύπτει από την διπλωματική εργασία του θεραπευτή όπως και από τις μετέπειτα εκπαιδεύσεις, σεμινάρια κλπ που έχει παρακολουθήσει αλλά και από τα προσωπικά του ενδιαφέροντα.

Ένας σοβαρός σύμβουλος ψυχικής υγείας, εφόσον αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να σας καλύψει στο αίτημά σας, θα σας παραπέμψει σε κάποιον πιο εξειδικευμένο συνάδελφο. Αν χρίζετε φαρμακευτικής αγωγής θα σας συστήσει να επισκεφτείτε κάποιον ψυχίατρο παράλληλα με τις συνεδρίες ψυχοθεραπείας.

Πέρα όμως από τα αντικειμενικά αυτά κριτήρια, η επιλογή του ψυχοθεραπευτή είναι πολύ προσωπική υπόθεση. Συνήθως επιλέγουμε θεραπευτή επειδή ακούσαμε καλά λόγια για αυτόν από άτομα εμπιστοσύνης, η αλήθεια όμως είναι πως ΔΕΝ υπάρχει θεραπευτής που να είναι κατάλληλος για όλους. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός κι ανεπανάληπτος και ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του και τις αξίες του μπορεί να συντονιστεί καλύτερα ή χειρότερα με έναν άλλο άνθρωπο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους πραγματοποιώ μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας ΔΩΡΕΑΝ ώστε να σας λυθούν οποιεσδήποτε απορίες, να εξετάσουμε παρέα το αίτημά σας αλλά και να δείτε  κατά πόσο εσείς αισθάνεστε άνετα και ασφαλής στη σχέση μας.