19 Δεκ 2022

Τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από υψηλές προσδοκίες για τέλειες, ευτυχισμένες οικογένειες που απολαμβάνουν πολυτελείς γιορτές και δώρα, κάτι στο οποίο δεν είμαστε όλοι σε θέση να ανταποκριθούμε.

Άγχος για τον χρόνο και τα χρήματα

Η αγορά δώρων και οι κοινωνικές έξοδοι μπορεί να αποβούν υπερβολικά δαπανηρές τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα.

  • Μπορείτε να προτείνετε στην οικογένεια και τους φίλους σας να αγοράσετε δώρα ΜΟΝΟ στα παιδιά. Μπορείτε επίσης να κάνετε τα χριστουγεννιάτικα ψώνια σας νωρίς, ίσως τον Νοέμβριο με τις εκπτώσεις. Ορίστε έναν προϋπολογισμό και τηρήστε τον. Επιλέξτε τις online αγορές για να αποφύγετε τον συνωστισμό και την σπατάλη χρόνου στα εμπορικά κέντρα.
  • Βρείτε χαμηλού κόστους τρόπους για να διασκεδάσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα για ακριβά εστιατόρια ή σαμπάνια, σκεφτείτε μια απλούστερη εκδοχή του χριστουγεννιάτικου γεύματος. Μπορείτε πχ να οργανώστε ένα μπάρμπεκιου όπου ο καθένας θα συνεισφέρει από λίγο. Για να εξοικονομήσετε χρόνο, αναθέστε όσες περισσότερες εργασίες μπορείτε στους καλεσμένους σας.
  • Να θυμάστε ότι ΔΕΝ χρειάζεται οπωσδήποτε να ξοδέψετε χρήματα για να κάνετε δώρο σε κάποιον. Μπορείτε αντίθετα να διαθέσετε τον χρόνο και την εμπειρία σας, με το να προσφερθείτε πχ να κάνετε baby sitting για ένα βράδυ, να βοηθήσετε σε εργασίες για το σπίτι ή τον κήπο, να βγάλτε βόλτα τον σκύλο του, να του χαρίσετε κάτι που έχετε φτιάξει με τα χέρια σας – ό,τι ταιριάζει στις δεξιότητές σας, στο χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας και στο άτομο που θέλετε να κάνετε το δώρο Χριστουγέννων.

Άγχος για την διαχείριση των οικογενειακών εντάσεων.

Οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες και απόψεις, καθώς και οι ανεπίλυτες συγκρούσεις μπορεί να συμβάλλουν στο άγχος των Χριστουγέννων. Από την άλλη, όταν επιστρέφετε στο πατρικό σας σπίτι φαίνεται ότι ο εγκέφαλός σας επανέρχεται στη συμπεριφορά και τη σκέψη σας όταν βρισκόσασταν σε αυτό το πλαίσιο ως παιδιά. Έτσι, τώρα έχετε τον “υπεύθυνο ενήλικα” να συγκρούεται με τα πρότυπα συμπεριφοράς του “υποταγμένου παιδιού”. Αυτό προκαλεί σύγχυση και αβεβαιότητα, μια ακόμη πηγή άγχους.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να τα καταφέρετε:

  • Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες. Τα Χριστούγεννα μπορεί να μην είναι μια ονειρική οικογενειακή επανένωση. Σκεφτείτε από πριν πώς θα διαχειριστείτε τυχόν εντάσεις, όπως και συναισθήματα άγχους ή θλίψης που μπορεί να προκύψουν.
  • Προτεραιότητα τα παιδιά. Σκεφτείτε τα Χριστούγεννα ως μια μέρα για τα παιδιά και επικεντρωθείτε στο να τους δώσετε τη δυνατότητα να είναι ευτυχισμένα, παραμερίζοντας τις συγκρούσεις των ενηλίκων.
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Εκτός του ότι συμβάλει στο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη, οι μειωμένες αναστολές θα μπορούσαν να προκαλέσουν περιττές συγκρούσεις.
  • Αποφύγετε θέματα που «καίνε». Αν η οικογένειά σας έχει ιστορικό διαφωνιών για ένα συγκεκριμένο θέμα, καλύτερα αποφύγετε να το αναφέρετε στο οικογενειακό τραπέζι τις ημέρες των γιορτών.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να διαχωρίσετε τους εορτασμούς για να κρατήσετε τις “αντίπαλες ομάδες” μακριά. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δείτε μια ομάδα συγγενών τα Χριστούγεννα και μια άλλη την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.
  • Ακούστε τον οργανισμό σας. Μην παραμένετε σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι περισσότερο από όσο αντέχετε, κι αν χρειάζεται οπωσδήποτε να παραμείνετε, βγείτε να πάρετε λίγο καθαρό αέρα ή πηγαίνετε στο μπάνιο να βρέξετε το πρόσωπό σας ώστε να ηρεμήσετε.