19 Δεκ 2022

Χριστούγεννα μετά από διαζύγιο.

Μπορεί να είναι δύσκολο για μια οικογένεια που βίωσε πρόσφατα ένα διαζύγιο να αντιμετωπίσει τα πρώτα της Χριστούγεννα. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει ΟΛΑ σας τα συναισθήματα. Αν προτιμάτε να δείχνετε γενναίοι απέναντι στους άλλους, δώστε τουλάχιστον στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να μείνετε μόνος/η σας με τα συναισθήματά σας.
  • Μιλήστε για αυτό ως οικογένεια. Το να μοιράζεστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ακόμη πιο κοντά.
  • Εάν εμπλέκονται παιδιά, το χωρισμένο ζευγάρι θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ να είναι πολιτισμένο κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου ή τουλάχιστον να περιορίσει τις διαφωνίες του σε στιγμές που τα παιδιά είναι παρόντα. Κανονίστε ενδεχομένως τα παιδιά να περάσουν την ημέρα των Χριστουγέννων με τον έναν γονέα και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς με τον άλλον.

Πένθος και Χριστούγεννα

Σημαντικές περιστάσεις, όπως τα γενέθλια και τα Χριστούγεννα, είναι πάντα δύσκολες για μια οικογένεια που πενθεί. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν:

  • Η απόφαση να αγνοήσετε τα Χριστούγεννα εντελώς μπορεί να επιδεινώσει τη θλίψη σας. Ωστόσο, ίσως θελήσετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό φέτος. Για παράδειγμα, αν πάντα τρώγατε μεσημεριανό στο σπίτι, σκεφτείτε να το κάνετε σε ένα εστιατόριο.
  • Δώστε χώρο στους αγαπημένους σας να δείχνουν τη θλίψη τους με τον δικό τους, προσωπικό τρόπο. Το ένα άτομο μπορεί να θέλει να αναπολεί, ενώ το άλλο μπορεί να προτιμά να παραμείνει σιωπηλό. Αν όμως είναι εφικτό, μιλήστε μαζί για τον εκλιπόντα. Η ανταλλαγή αναμνήσεων και δακρύων μπορεί να σας βοηθήσει να συμβιβαστείτε με τα Χριστούγεννα χωρίς την παρουσία του.
  • Μπορεί να θέλετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εκλιπόντα. Το να του μιλήσετε δυνατά ή να του γράψετε ένα γράμμα μπορεί να σας ανακουφίσει λίγο.

Μοναξιά μες στα Χριστούγεννα

Η έμφαση που δίνεται στην οικογένεια και τους φίλους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μπορεί να κάνει τα άτομα που είναι απομονωμένα λόγω μετακόμισης σε άλλη πόλη ή χώρα μακριά από συγγενείς, λόγω διαζυγίου ή οικογενειακής αποξένωσης, να αισθάνονται θλίψη, μοναξιά και έλλειψη αγάπης.

  • Οργανωθείτε για την ημέρα των Χριστουγέννων ώστε να αποφύγετε να νιώσετε κατάθλιψη ή άγχος. Ίσως να σας φτιάξετε ένα ξεχωριστό πρωινό, να αγοράσετε από πριν ένα γλυκό για να το απολαύσετε την ημέρα των Χριστουγέννων, να παρακολουθήσετε μια τοπική εκκλησιαστική λειτουργία ή να κάνετε μια βόλτα στο τοπικό πάρκο. Ενημερωθείτε για τις εκδηλώσεις της τοπικής κοινότητας και συμμετέχετε. Είτε πρόκειται για τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα είτε για τις τοπικές αγορές, η έξοδος μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη μοναξιά. Εντοπίστε κοινότητες «ξένων» που ίσως επιθυμούν κι εκείνοι να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με παρέα.
  • Συνδεθείτε με φίλους και συγγενείς. Μπορείτε να μείνετε σε επαφή με τους αγαπημένους σας διαδικτυακά ή τηλεφωνικά.
  • Κάντε εθελοντισμό τις ημέρες των γιορτών. Θα συνδεθείτε με τους ανθρώπους και θα νιώσετε όμορφα με τη θετική συνεισφορά σας.

Αισθητηριακό stress

Τα Χριστούγεννα συνοδεύονται από ένα σύνολο χαρακτηριστικών που μπορούν εύκολα να συνδυαστούν για να μας εκνευρίσουν, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Mια μελέτη του 2006 έδειξε ότι η διάθεση και η ευεξία στον χώρο εργασίας συσχετίζονται με την έκθεση στο φως της ημέρας, αλλά και με τον γενικό φωτισμό και το χρώμα. Το να είναι πολύ σκοτεινό ή πολύ φωτεινό, προκαλούσε αρνητική διάθεση, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα περιβάλλον που είναι γενικά σκοτεινό, αλλά διακόπτεται τακτικά από έντονα φώτα και φανταχτερά χρώματα όπως οι τυπικές χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις, είναι η χειρότερη επιλογή για τη φόρτιση του εγκεφάλου μας.

Από την άλλη, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια μπορούν γενικά να γίνουν αντιληπτά περισσότερο θετικά παρά αρνητικά, αλλά όταν η συχνότητα ή η ένταση υπερβαίνει τα όρια ανοχής μας, μπορούν να γίνουν ενοχλητικά και δυσάρεστα. Η πολυκοσμία στους δημόσιους χώρους και τα καταστήματα, ειδικά για άτομα με αισθητηριακή υπερευαισθησία ή αγχώδεις διαταραχές μπορεί να είναι ακόμη και τρομακτική ως εμπειρία.

Φροντίστε τον εαυτό σας για να αποφύγετε το άγχος των Χριστουγέννων

Η αναγνώριση και η αλλαγή συμπεριφορών που συμβάλλουν στο άγχος σας θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τις δυσκολίες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Θυμηθείτε να φροντίζετε την σωματική και ψυχική σας υγεία. Η καλή διατροφή, η άσκηση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος των Χριστουγέννων. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι πολλά από αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα θα περάσουν μόλις ξεκινήσει το νέο έτος ή ακόμη και την επόμενη στιγμή.

Πηγές:

https://www.theguardian.com/science/brain-flapping/2017/dec/20/festive-stress-why-the-christmas-season-can-be-anything-but-merry

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/christmas-can-be-stressful

https://www.healthdirect.gov.au/beating-christmas-stress-and-anxiety