26 Ιούν 2024

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον υποθάλαμο και απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος από την υπόφυση. Η κύρια λειτουργία της είναι να διευκολύνει τον τοκετό, τον θηλασμό και την ενίσχυση του δεσμού μεταξύ της μαμάς και του μωρού. Το σώμα μας παράγει επίσης ωκυτοκίνη όταν είμαστε ενθουσιασμένοι με τον σεξουαλικό μας σύντροφο και όταν ερωτευόμαστε, για αυτό και ονομάζεται «ορμόνη της αγάπης» ή «της αγκαλιάς». Η ωκυτοκίνη, όπως οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη, είναι από εκείνες τις ορμόνες που προάγουν τα ευχάριστα συναισθήματα.

Ωκυτοκίνη και ψυχική υγεία

Επιπλέον, η ωκυτοκίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει αγχολυτική δράση, ενώ η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ενισχύοντας την αίσθηση χαλάρωσης, εμπιστοσύνης, συντροφικότητας, γενναιοδωρίας, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Σημαντικό όσον αφορά την διαχείριση της ασθένειας είναι ότι αυξάνει την ανοχή στον πόνο – ειδικά σε άτομα με χρόνια ημικρανία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, χρόνιο πόνο στην πλάτη, ακόμη και καρκίνο.

Η ωκυτοκίνη προάγει επίσης την επούλωση και επηρεάζει θετικά την μακροπρόθεσμη μνήμη.

Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα ωκυτοκίνης έχουν συνδεθεί με συμπτώματα κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένης και της επιλόχειας, αλλά και με την εκδήλωση καυγάδων.

Πώς να αυξήσετε την ωκυτοκίνη

Ένας πολλά υποσχόμενος τρόπος για να αυξηθεί η ωκυτοκίνη με φυσικό τρόπο είναι η σωματική άσκηση αλλά και η μουσική, ειδικά όταν οι άνθρωποι τραγουδούν σε μια ομάδα, κάτι που προσθέτει το στοιχείο της σύνδεσης.

Ακόμη και μόνο το να κοιτάμε κάποιον στα μάτια ή το απλό άγγιγμα φαίνεται να ενισχύει την απελευθέρωση ωκυτοκίνης: το μασάζ, οι αγκαλιές, η ερωτική επαφή αυξάνουν τα επίπεδα αυτής της ορμόνης και την αίσθηση ευεξίας.

Ωκυτοκύνη παράγεται και όταν θερμαίνεται το σώμα, πχ μετά από ένα ζεστό ντους.

Η ωκυτοκίνη αυξάνεται επίσης όταν βιώνουμε δέος, όταν βλέπουμε ένα ηλιοβασίλεμα, το παιδί μας να κάνει τα πρώτα του βήματα, ένα ωραίο λουλούδι. Η ορμόνη αυτή παράγεται κάθε φορά που συνδεόμαστε εμείς με τα πράγματα, με την φύση ή με τους άλλους.

Βιβλιογραφικές αναφορές

https://www.health.harvard.edu/mindandmood/oxytocinthelovehormone

Oxytocin, a mediator of anti-stress, well-being, social interaction, growth and healing, by Howard E. LeWine, MD, Chief Medical Editor, Harvard Health Publishing

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15834840/

https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-savvy-psychologist/202002/the-power-oxytocin

Phillips D., Έξι ουσίες που σου αλλάζουν τη ζωή, εκδόσεις Μίτος